dimecres, 31 d’agost del 2011

LA FAMÍLIA 1




Fes una definició de dos o tres línies màxim del que entens per família que pugui adaptar-se als diferents tipus de família que coneguis.

Entenc com a família un agrupament de persones amb un estret vincle afectiu que formen una llar. Hi ha molts tipus de famílies i no és imprescindible la funció de reproducció.


Contrasta-la amb les diferents presentacions del tema i d’altres documents que hagis pogut consultar i mira si pots millorar-la incorporant nous aspectes que hagis trobat interessants. Escriu les noves aportacions en un color diferent.

Familia: (Del lat. familĭa).

1. f. Grupo de personas emparentadas entre sí que viven juntas.

2. f. Conjunto de ascendientes, descendientes, colaterales y afines de un linaje.

3. f. Hijos o descendencia.

4. f. Conjunto de personas que tienen alguna condición, opinión o tendencia común. Toda la familia socialista aplaudió el discurso.

5. f. Conjunto de objetos que presentan características comunes.

6. f. Número de criados de alguien, aunque no vivan dentro de su casa.

7. f. Cuerpo de una orden o religión, o parte considerable de ella.

8. f. coloq. Grupo numeroso de personas.

9. f. Biol. Taxón constituido por varios géneros naturales q

ue poseen gran número de caracteres comunes. Familia de las Rosáceas.

10. f. Chile. Enjambre de abejas.

en ~.

1. loc. adv. Sin gente extraña, en la intimidad.

2. loc. adv. Con pocas personas.


Segons la sociologa Inés Alberdi al seu llibre “la nueva familia española”: “La familia es la institución que conecta a los individuos y a la sociedad desde el comienzo de la vida humana y que cumple con una función esencial para ambos: a la sociedad le ofrece un apoyo fundamental socializando a cada ser individual y a cada uno de éstos les abre el camino hacia aquélla con el proceso básico de socialización.” (Alberdi I., 1994, 9)


Segons la Declaració Universal dels Drets Humans, la família és l’element natural i fonamental de la societat i té dret a la protecció de la societat i de l’Estat.

Els llaços principals que defineixen a una família són de dos tipus: vincles d’afinitat derivats de l’establiment d’un vincle reconegut socialment, com el matrimoni, i vincles de consaguinitat, com la filiació entre pares i fills o els llaços que s’estableixen entre germans que descendeixen d’un mateix pare. També podem incloure el vincle de domicili comú que tan s’empra en els nostres temps.

Tipus de famílies

Família nuclear, formada per la mare, el pare i la seva descendència.

Família extensa, formada per altres parents, com poden ser avis, oncles, cosins, i d’altres parents consanguinis o afins.

Família monoparental, el fill/s viu/en amb un dels pares.

Família homoparental, el fill/s viu/en amb una parella homosexual.

Família reconstruïda, aportació de fills anteriors a la nova parella.

Família d’acollida

Família adoptiva

Família monoparental

Avís i nets, amb mare adolescent o no.

Família de germans, amics, vincle de convivència, solidaritat, etc.

I demés.....,

Hi ha moltes definicions de família, tantes o més com diferents tipus de famílies amb les seves particularitats individuals, penso que és un terme subjectiu ja que cada persona definira la família com la que coneix. Personalment m’ha agradat aquesta definició pel caire sociològic que té i que m’ha semblat atemporal: “La familia es un grupo social que varía según la sociedad en la cual se encuentra pero va a ser un reproductor fundamental de los valores de una sociedad determinada”.

Potser el concepte i la manera d’entendre la família sigui un dels canvis més significatius en el nostre país en els darrers trenta anys i que ha anat evolucionant de manera paralel·la als grans canvis socials soferts en aquestos anys. Hem passat d’entendre la família com a una institució familiar totalment tancada i classista on cada membre tenia un paper totalment delimitat. L’incorporació de la dona al món laboral i els grans canvis polítics i socials han provocat que la família espanyola hagi guanyat amb la pluralitat que tenim en els nostres temps.

Però aquest canvis no s’han donat únicament al nostre país, ha esta comú al llarg de la segona meitat del segle XX al conjunt de paisos desenvolupats.

A més de la família tradicional, tenim molts altres tipus de famílies que són igualment vàlids i que tenen en comú el vincle afectiu que enllaça als seus membres. A dia d’avui encara es lluita perquè models familiars “moderns” siguin reconeguts en països desenvolupats. Penso que la vertadera lluita hauria de ser que els membres de les families siguin respectuosos i amorosos entre ells.

Hi ha cabuda per a tot tipus de famílies i no ni hi ha unes millors que les altres.

Tornant a la meva definició personal de família penso que la deixaré així com està, però vull aclarir el punt de la reproducció. Em refereixo a que l’unió familiar no ha de ser sempre amb fins de procreació, dues o més persones poden tenir un vincle familiar, de fet cada dia és més comú com persones de la tercera edat ofereixen la seva llar a jóvens i estableixen un vincle afectiu potser més intens i madur que si fossin avi-net o persones adultes que decideixen compartir llar i tenen una relació familiar sense necessitar més llaços.

“una família és aquell grup de persones que viuen a una mateixa casa i es barallen com a mínim, un cop al dia”.

El Dia Internacional de la família és el 15 de maig


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada