dimarts, 30 d’agost del 2011

LES EMOCIONS 3

Cerca i proposa una definició d’emoció, reflexiona sobre ella i explica els aspectes que fonamenten la teva elecció.

Què és l’emoció per jo?

L’emoció és una resposta a un sentiment o barreja de sentiments que denotan el nostre estat anímic que a la seva vegada es reflexa amb les expressions facials, veu i les accions que realitzam. La barreja de dos o més sentiments a l’hora pot arribar a crear nous sentiments diferents als primers.


Què diuen els demés?

Emoció: (Del lat. emotio, -onis).

1. f. Alteración del ánimo intensa y pasajera, agradable o penosa, que va acompañada de cierta conmoción somática.

2. f. Interés expectante con que se participa en algo que está ocurriendo.

Diccionario de la Real Academia Española

Emoció: “Agitación o perturbación de la mente: sentimiento; pasión; cualquier estado mental vehemente o agitado”

Oxford English Dictionary


L’autor Daniel Goleman al seu llibre “Inteligencia emocional” ens descriu l’emoció de la següent manera:

Emoció:se refiere a un sentimiento y a los pensamientos, los estados biológicos, los estados psicológicos y el tipo de tendencias a la acción que lo caracterizan. Existen centenares de emociones y muchísimas más mezclas, variaciones, mutaciones y matices diferentes entre todas ellas. En realidad, existen más sutilezas en la emoción que palabras para describirlas.”

Desprès de consultar diferents diccionaris per saber què en diuen sobre l’emoció de manera oficial tant a Espanya com a Anglaterra, m’agradaria destacar la definició de D.Goleman al llibre “Inteligencia emocial” (2009, 432) que s’assembla al que treballem al llarg d’aquesta assignatura.

M’ha agradat especialment que tingui en compte l’existència de centenars d’emocions i que la barreja d’elles en construeix de noves, en especial la darrera línia de la definició quan diu que hi ha més subtileses a l’emoció que paraules per a descriure-les. Al llarg del seu llibre i dels seus estudis ha exposat aquestes barreges d’emocions i els estadis per arribar a elles.


Definicions de les cinc emocions primàries trobades a la red:


Amor: és un concepte universal i relatiu a l’afinitat entre éssers. Habitualment s’interpreta com un sentiment relacionat amb l’afecte i l’apego, i és resultant i productor d’una sèrie d’emocions,experiències i actituds. Sol associar-se amb l’amor romàntic.

imatge



Alegria: és un estat interior fresc i lluminós, generador de benestar general, alts nivells d'energia i una poderosa disposició a l'acció constructiva, que pot ser percebuda en tota persona, sent així que, qui l'experimenta la revela en la seva aparença, llenguatge, decisions i actes. La tristor és l'emoció contrària. imatge


Tristor: és un estat afectiu provocat per un decaïment de la moral. És l'expressió del dolor afectiu mitjançant el plor, el rostre abatut, desgana, etc. Sovint ens sentim tristos quan nostres expectatives no es veuen complertes o quan les circumstàncies de la vida són més doloroses que alegres. L'alegria és l'emoció contrària.

imatge

Ràbia: és un fort sentiment d'hostilitat. És una emoció que sorgeix quan alguna norma que considerem important en la nostra vida ha estat violada per algú; inclusivament per nosaltres mateixos.



Por: és una emoció caracteritzada per un intens sentiment habitualment desagradable, provocat per la percepció d'un perill, real o suposat, present, futur o fins i tot passat. És una emoció primària que es deriva de l'aversió natural al risc o l'amenaça, i es manifesta tant en els animals com en l'ésser humà. La màxima expressió de la por és el terror.


Més endavant ampliaré les demés emocions que he anat trobant durant els meus estudis. Una clican aquí i l'altre a Emocions 6.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada