dimarts, 30 d’agost del 2011

LES EMOCIONS 4

En el capítol de l’alquímia de les emocions, trobaràs al final de cadasquna d’elles uns quadres que parlen de les estratègies educatives.

He seleccionat aquelles frases que m’han semblat més significatives amb la seva corresponent reflexió.

Amor:

“Todos los seres humanos buscan ser amados y reconocidos”.

Com ja he comentat abans, l’amor és la mare de les emocions i aquesta frase resumeix que l’origen de la vida i la línia del creixement emocional per arribar a ser persones integres i completes.

Por:

“Conocer el miedo es conocer los propios “fantasmas” y los propios límites”

Conèixer la por es fonamental per poder establir límits a la vida i no és una emoció que s’hagi d’amagar. Sovint sentim que quina por donen les persones que no tenen por.

Conèixer la por és necessària per evolucionar a l’hora d’enfrontar els temors i també a l’hora d’establir la prudència enfront situacions de perill.

Ràbia:

“Dejar salir la rabia, siempre que no haga daño a nadie”.

“Hablar sobre lo ocurrido.....”.

La ràbia és un sentiment que s’ha d’expressar de manera mesurada, si no es fa pot passar que aquest sentiment esclati un temps després i en una situació diferent i no puguem entendre i analitzar el perquè. És molt important que els episodis de ràbia siguin controlats i els infants han d’aprendre a aconseguir-ho. No són episodis agradables, però si que són necessaris per a aconseguir una maduresa emocional.

I parlar, sempre parlar. Hi ha que parlar i també escoltar, aconsellar i deixar-mos aconsellar perquè sempre trobarem algú més experimentat....... Una correcta comunicació és clau en el desenvolupament humà.

Tristor:

“Cuando una persona acepta sus tristezas está también más abierta a disfrutar de las alegrías, del amor y de todo lo que nos aporta la vida”.

Penso que és una gran veritat i que si es dugues a la pràctica en més casos les consultes dels metges estarien una mica més buides. La gran malaltia del nostre temps: la depressió, té el naixement en la poca competència que tenim per afrontar i superar els episodis de tristor, pot ser és més fàcil penedir-nos i deixar-nos endur dins l’espiral de sentiments tristos.

Sempre hem de treure algú positiu dels episodis tristos que tenim al llarg de la vida i aprofitar per madurar.

No vull dir que no sigui lícit estar trist, és més, és totalment imprescindible estar trist, passar el dol i ser conscient d’aquest estadi per poder gaudir dels petits moments que ens regala la vida diàriament.

Alegria:

“Procurar repartir un soplo de alegría en nuestro entorno. Es un esfuerzo que se contagia y hace la vida más agradable”.

“Reir con los niños es muy sano”.

Tenir la capacitat de repartir alegria al nostre voltant és una virtut que sempre he envejat i he procurat rodejar-me de gent alegre. És una estratègia que m’ha funcionat i hem sento còmoda posant-la en pràctica. No vull dir que ara tenim que ser tots “happy people” però si que és molt important experimentar la cara amable de la vida, ja que les desgracies venen sense que siguin convidades.

Una persona alegre té més probabilitats d’enfrontar una vida més feliç i plena i contagia el seu voltant amb l’energia que desprèn. Penso que els infants que creixen en un entorn sa i alegre tenen més possibilitats per ser persones de caràcter alegre.

Saber riure com els nens és una virtut que desgraciadament perdem en algun moment de la vida sense adonar-nos conta, recuperar-ho és una tasca complicada i que requereix un alt grau d’entrenament: recuperar l’innocència i senzillesa davant situacions quotidianes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada